Beginnen met amigurumi haken (Deel 1)

Vind jij het ook altijd zo lastig om een uniek kraamcadeautje te vinden voor nieuwe ouders en hun pasgeboren kindje? Maak de cadeautjes dan vanaf nu zelf met behulp van deze blog over het beginnen met haken van amigurumi. Ik vertel je meer over de fijnste haakmaterialen en loop stap-voor-stap door de belangrijkste basis haaksteken en technieken zodat je alles weet om zelf amigurumi te kunnen haken.  Alle informatie uit deze blog hebben we ook verwerkt in een haaktutorial zodat je alle informatie terug kan zien en kan lezen. 

Deze haaktutorial bestaat uit twee delen. In deze video (deel 1) bespreek ik de basis steken en het netjes wisselen van kleur. In deel twee van de tutorial gaan we kijken naar een specifiek patroon, bijbehorende materialen en de andere technieken die je nodig hebt om deze en andere amigurumi super mooi in elkaar te zetten. Ken jij dus de basis van haken al? Klik dan hier door naar deel 2.  

Inhoud

Oorsprong Amigurumi

Haken is super divers en uitgebreid. Door de verschillende steken en garen soorten kan je er alle kanten mee op. Van kleding tot wanddecoratie en van duurzame wattenschijfjes tot unieke kraamcadeautjes.  Amigurumi komt oorspronkelijk uit Japan en betekent letterlijk “gebreid speelgoed”. Amigurumi zijn dus kleine gebreide of gehaakte speelgoed knuffeltjes. Ze zijn onwijs schattig en daarom heel geliefd bij kinderen. Als beginnende haker is het super leuk om amigurumi te leren haken omdat je voor de meeste knuffeltjes vaak maar 2 basis haaksteken hoeft te kunnen. Heb je deze onder de knie, dan kan je al heel veel mooie projecten maken waardoor het veel voldoening en snel resultaat geeft. Daarnaast is het uit een persoonlijk en duurzaam oogpunt ook veel leuker om knuffeltjes, rammelaars en andere unieke cadeautjes zelf te maken. Dan is amigurumi altijd een schot in de roos. 

Haakmaterialen

Om te beginnen met het haken van amigurumi heb je niet veel grote of dure materialen nodig. We hebben de belangrijkste en fijnste beginnersmaterialen voor haken voor je op een rijtje gezet.   

Basis haakmaterialen

Als beginner zijn dit de belangrijkste tools en materialen voor het haken van amigurumi:

Voor het haken van amigurumi raad ik je aan om een haaknaald aan te schaffen tussen de 2,5 en 3,5 mm. Het is fijn om de grootte van de haaknaald af te stemmen op de dikte van je garen. Omdat amigurumi vaak kleine knuffels zijn, gebruik je dun garen en zijn dit de fijnste maten voor je naald.  Ik gebruik zelf een haaknaald van 3 mm.

Er is echt enorm veel keus in garen voor je amigurumi. Zowel de kleuren als de kwaliteit van het garen zijn erg divers. Kijk hierbij zelf wat je mooi en fijn vindt. Het combineren van merken is niet erg als je maar goed kijkt naar hetzelfde aantal gram per meter. Hier zie je bijvoorbeeld de merken Rainbow en Cotton King en beide zijn per bolletje 50g en 170 meter.  

Ik gebruik zelf deze twee merken van Hobbii omdat ik deze kwa prijs-kwaliteit het beste vindt. Vind je het fijner om eerst de garens te voelen voordat je er mee aan de slag gaat? Dan kan ik de winkel Pipoos aanraden. Je vindt er een in elke grote stad. 

Voor kleine knuffels zoals een  rammelaar heb je maar 1 bol per kleur nodig, maar voor volledige knuffels moet je er wel rekening mee houden dat je minimaal 2 bollen per kleur in huis haalt. 

Wist je dat je ook andere materialen kan gebruiken om mooie snijkunstwerken mee te maken? Bekijk ook eens onze bladsnij tutorial!

Het liefst een naald met een breed oog en een afgestompte punt (hobby naald) en een schaar voor het afknippen van de garen. 

Voor het opvullen van je knuffels kan je het beste synthetisch vulmateriaal gebruiken. Ik vind zelf het vulmateriaal van de HEMA en van Hooked (te koop bij Pipoos) tot nu toe het fijnste om amigurumi mee te vullen. 

Welke accessoires je nodig hebt, is per project verschillend. Haak je een wat grotere knuffel dan zijn veiligheidsoogjes heel fijn om te hebben. Ik gebruik vaak de 6mm oogjes.   

Voor het haken van een rammelaar naai ik altijd zelf de oogjes erop en heb je dus geen veiligheidsoogjes nodig. Wel gebruiken we voor een rammelaar andere accessoires zoals een bijtring en een belletje 

Gratis amigurumi haakpatronen

Als je eerst wil onderzoeken of haken iets voor jou is, hoef je niet gelijk veel patronen aan te schaffen. Er zijn namelijk ook leuke gratis amigurumi haakpatronen te vinden die perfect zijn om mee te oefenen. 

In deze haaktutorial gaan we in op de haaksteken en technieken die je nodig hebt voor het haken van de Snuf Konijn rammelaar van Stip & Haak. Dit is een gratis patroon en is te downloaden op hun website. Op de website van Stip & Haak staan nog meer gratis rammelaar patronen die je na het zien en lezen van deze tutorial zelf kan maken!

Favoriete Haakboeken

Wil je toch wel gelijk aan de slag met meer haakprojecten die je ook wil gaan verkopen? Dan is het aanschaffen van een haakboek vol met leuke patronen een goede optie. Er zijn echt onwijs veel leuke haakboeken en haakpatronen te vinden. Mijn absolute top 3 haakboeken zijn “Mijn knuffels van sokkenwol” van My Krissie Dolls, “Pica Pau” van Yan Schenkel en “Amigurumi hartendiefjes 2” van Erinna Lee. 

Dit was mijn eerste haakboek en is ook altijd mijn favoriet gebleven. Er is nu ook een nieuwe versie. Klik hier om het nieuwste boek van My Krissie Dolls te bekijken!

Deze patronen zijn super uniek met kleren die je uit en aan kan trekken. Onwijs leuke alternatieven voor een standaard pop uit een winkel. 

Wat betreft schattigheid overtreffen de patronen uit dit hartendiefjes haakboek alles. Ook deze leukerds hebben kleertjes aan en zijn speciaal ontworpen om je hart te stelen. 

Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke haakboeken! Bekijk ze hier in onze boekenkast.

Haaksteken voor amigurumi

Voordat je begint met het haken van amigurumi  zijn er een aantal haaksteken en basistechnieken die je eerst onder de knie moet krijgen. Als voorbeeld gebruik ik het gratis patroon van Snuf konijn en leg ik stap-voor-stap alle technieken uit die nodig zijn om dit patroon zo mooi mogelijk te haken. Al deze haaksteken en technieken zijn ook te zien in de in het eerste deel van de haaktutorial.

Losse haken

Een losse vanuit je werk is eigenlijk niks meer dan de draad door het lusje heen halen die op je haaknaald zit.  

Begin je met niks, dan is de eerste losse een toverlus. Een toverlus is eigenlijk een knoopje, maar inplaats van het touwtje helemaal door de lus heen te trekken, doe je dat bij een toverlus niet. De volgende losse is niks meer dan de draad een keer voor de lus heen halen. Zo kan je een ketting van losse maken.  

Vaste haken

Bij een vaste steek je onder de v (dus bijde lusjes) van de steek door die het dichtste bij je haaknaald is (steek 1).  Je haalt de draad op en deze trek je onder de steek door. Je hebt dan de oorspronkelijk lus en een nieuwe lus op je haaknaald zitten.  Nu haal je bovenlangs nog eens de draad op en deze trek je door beide lussen op de haaknaald. Je eindigd dan weer met 1 lus op je naald.  Dit herhaal je vervolgens bij de volgende steek. 

Magische ring (magic ring)

  • Stap 1: Pak de draad zo dat je het uiteinde van de draad in je rechterhand hebt.  
  • Stap 2: Wikkel de draad van achter naar voren in een kruis om de wijs- en middenvinger van je linkerhand.  Er ontstaan dan 4 vakjes, deze noem ik noord, oost, zuid en west.  
  • Stap 3: Steek je haaknaald onder het kruisje en wijs de naald naar west.  
  • Stap 4: Draai nu je naald van west naar noord – oost – zuid.  
  • Stap 5: Pak met je duim en wijsvinger van je rechterhand alle draden over zodat je je vingers uit de lus kan halen.  
  • Stap 6: Sla je wijsvinger van je linkerhand om het draad die aan de bol vast zit en pak met diezelfde wijsvinger en duim de draden terug over.  
  • Stap 7: Haal de draad door de lus op je haaknaald en trek aan.  Je hebt een magische lus! Zorg voor het opzetten van de steken ervoor dat het korte touwtje en de draad op de bol beide naar links  wijzen. 

Waar je normaal bij een vaste onder de eerste steek door steekt, steek je nu met je haaknaald onder de korte draad en de lus door. Je haalt je draad onderlangs op, dan bovenlangs en maakt de steek af. Je neemt het korte touwtje dus mee. Zorg dat je de eerste steek niet te strak opzet. Meestal zet je bij een magische lus 6 steken op. 

De volgende toer begint nu dus bij de door jou eerste opgezette steek op de lus. Gebruik hier je draadje om het begin te markeren.  

Als je nu aan het korte draadje trekt sluit de lus zich en heb je een mooi begin van je amigurumi! Dit draadje kan je afknippen als je deze helemaal strak hebt aangetrokken.

Meerderen

Om de cirkel groter te maken gaan we meerderen. Meerderen begint hetzelfde als een normale vaste. Waar je normaal doorgaat naar de volgende steek, steek je weer terug in hetzelfde gat waar je de eerste steek ook hebt gemaakt.  

Minderen

Om de cirkel kleiner te maken gaan we minderen.  Ook dit begint als een normale vaste; we halen de draad onderlangs op maar maken de steek nu niet af. In plaats daarvan steken we gelijk door naar de volgende steek om daar de draad onderlangs op te halen.  Je hebt dan drie lussen op je haaknaald. Vervolgens haal je de draad bovenlangs weer op en haal je de draad door alle drie de lussen heen.  

Wisselen van kleur

Heel veel hakers wisselen van kleur door simpelweg van omslag draad te wisselen tijdens het haken. Maar wat er dan gebeurd is dat de kleurovergang als een trappetje zichtbaar blijft aan de achterkant van je knuffel. Ik heb daarom een manier om een kleurovergang zo goed als onzichtbaar te laten verlopen. Dit doe je als volgt: 

Ik laat de kleurovergang even zien met blauw. Ik heb deze witte cirkel al voorbereid. In het patroon wordt nu aangegeven dat je van kleur moet wisselen.  

Stap 1: Knip de draad af. 

Stap 2: Trek de lus op je naald open.  

Stap 3: Haal de draad door de eerste steek van de nieuwe en de laatste steek van de vorige toer. Trek aan.  

Stap 4: Maak met de nieuwe kleur draad een toverlus zoals ik heb uitgelegd bij “Haaksteken: losse”. Doe deze om je naald en zorg dat de draad aan de bol aan de achterkant van je werk zit.  

Stap 5: Maakt nu een vaste met de nieuwe kleur in de eerste steek van je nieuwe toer. En maak de toer verder zoals op het patroon aangegeven staat.  

Stap 6: Aan het einde van de toer ga je gewoon verder met de nieuwe toer en knoop je de uiteindes van de oude en nieuwe kleur aan elkaar vast. De draadjes kan je afknippen.  

Ben je klaar om je amigurumi in elkaar te zetten en helemaal af te maken? Bekijk dan ook deel 2 van deze tutorial!

Op Pinterest hebben we verder ook nog de leukste amigurumi van makers over de hele wereld voor je verzameld om inspiratie op te doen. Let wel op! Wil jij jouw creaties delen op social media? Verwijs dan altijd naar de maker van het patroon zodat ze de waardering krijgen die ze verdienen. 

Disclaimer affiliate linken

We maken in deze blog gebruik van affiliate. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als je via de linken in de blog een product koopt. Dit kost voor jou niks extra, maar zorgt ervoor dat we meer van deze video’s en blogs kunnen blijven maken. De producten die we aanraden zijn niet gesponsord. Wij raden alleen producten aan vanuit onze eigen ervaring dus dit beïnvloed onze productbeoordelingen niet.

Hi, ik ben Nicole! Van jongs af aan al een creatieve duizendpoot met een groot hart voor handgemaakt. Het is dan ook mijn persoonlijke missie om handgemaakt meer op de kaart te zetten in Nederland. Dit doe ik via ons verkoopplatform Handwerkmarkt; een verzamelplek en extra podium voor elk creatief talent, en via deze handwerkblog waarin ik je laten zien hoe divers, uniek en leuk handwerken kan zijn. Vind je het leuk om naast zelf creatief aan de slag te gaan, mijn persoonlijke missie te volgen? Volg ons dan zeker op social media.