Ontmoet de maker: Kleur Keramiek

Keramiek is er in allerlei vormen, maten en kleuren. Het maken van keramiek is een prachtige ambacht waarbij je door de enorme keuze aan materialen en technieken een hele eigen stijl kan maken. In deze blog stellen we je graag voor een keramist Inge van Kleur Keramiek. Naast het maken van haar eigen kleurrijke keramiek, geeft Inge ook les, workshops en heeft zij haar eigen boek geschreven over het maken van gedecoreerd keramiek met daarin ook tips om je eigen stijl te ontwikkelen.

“Ik ben Inge Burgerhoudt, 56 jaar, moeder van 3 dochters en ik ben keramist. Ik heb een opleiding gedaan aan de kunstacademie in de richting mode en ik werkte met veel plezier als stylist/ontwerpster van kinderkleding bij P&C. Na komst van mijn 2e dochter was baan bij P&C (door deadlines en reizen) helaas niet meer te combineren. In die periode ben ik als freelance ontwerpster voor verschillende kinderkledingmerken gaan werken en ben ik begonnen met schilderen. Voor mijn schilderijen ben ik destijds de website “Kleur in de kamer” begonnen en daar maakte ik verschillende soorten kleurrijke schilderijen voor. Eigenlijk is toen ook de keramiek op mijn pad gekomen. Met mijn schilderijen nam ik deel aan een Galerie in Gouda. Ik zag al de keramiek daar staan, waardoor het bij mij begon te kriebelen en een weggestopt idee van mij weer boven kwam;  Ik wilde graag kleurrijk servies maken met mijn eigen decoraties.

 

Vanuit daar kwam ik bij de keramiek opleiding in Gouda terecht. In eerste instantie deed ik het vooral voor mezelf en gaandeweg is dat een beetje uit de hand gelopen. Ik schafte een tweede draaischijf aan, mensen in mijn omgeving vroegen of ik niet toevallig ook les gaf en zo begon ik eerst aan kleine groepjes les te geven. Mijn bedrijf “Kleur keramiek” is zo op een hele natuurlijke manier ontstaan.”

Kleurrijke keramiek

“Twee elementen zijn echt kenmerkend voor mijn keramiek. Allereerst, de kleuren. Ik heb het idee dat de hedendaagse keramiek een verandering aan het doormaken is. Vroeger had je bijvoorbeeld pottenbakkers en dan denk je toch snel aan grauwe, sombere aarde tinten. Geen heldere, frisse kleuren. Mijn keramiek is kleurrijk. Ook mijn tekenstijl is kenmerkend. Ik doe veel met sgraffito, het wegkrassen van de aangebrachte kleurlaag, dat is echt wel mijn ding en daarmee heb ik ook echt mijn eigen tekenstijl. Op mijn werken zie je vooral veel botanische voorstellingen.”

“Vroeger tekende ik ook altijd. Op de middelbare school maakte ik met pen hele fijne tekeningetjes en verkocht ik zelfgemaakte schilderijtjes aan de lokale bloemenwinkel. De natuur was toen ook al, en is dus nu nog steeds, een hele grote bron van inspiratie. Als je gebruik maakt van sgraffito zijn de organische lijnen en vormen van de natuur ook een extra voordeel. Ik teken alle decoratie uit de hand en soms maak ik wel eens een blaadje met een gekke vorm.  In de natuur is niet alles 100% perfect en dat vind ik ook echt zijn charme hebben.”

Ik vind het heel bijzonder dat mensen die mij niet kennen, bijvoorbeeld uit het buitenland, fan van mijn werk zijn. Ik word er echt heel blij van als mensen zo blij worden van mijn werk.

Inge

“In dit keramiek boek wil ik mensen die serieus met keramiek bezig zijn (zowel starters als gevorderden) allerlei verschillende decoratie technieken laten zien en uit leggen hoe je het aanpakt. Er zijn momenteel maar weinig andere boeken waarbij alle decoratie technieken van keramiek zo gebundeld zijn en waarbij er ook zo diep op de verschillende technieken wordt ingegaan.

Verder hoop ik ook mensen te inspireren. Er staan natuurlijk super veel voorbeelden in het boek van mijn werk, maar ik hoop ook echt dat mensen hun ogen openen en om zich heen kijken. Ik hoop dat dit boek ze laat zien dat er overal inspiratie vandaan te halen is, dat ze door te experimenteren een eigen handschrift kunnen ontdekken en zo een eigen stijl van keramiek kunnen ontwikkelen.

Het boek is een afspiegelingen van de lessen die ik geef. Tijdens de opleiding in Gouda was mijn insteek echt het leren maken van keramiek, specifiek met een focus op het leren decoreren. Tijdens mijn opleiding ging ik daarom al opzoek naar verschillende manieren om je werk te decoreren en versieren. Ik had graag in die tijd dit boek willen hebben omdat je alle informatie over verschillende decoratie technieken bij elkaar hebt.”

Het proces

“In februari 2020 kreeg ik een mailtje van uitgeverij Forte Creatief, die opzoek waren naar iemand die een boek wilde maken over keramiek. In eerste instantie voelde ik me heel erg vereert maar daarna kwamen ook de bedenkingen. Voor mij is keramiek echt een hele serieuze hobby. Het is echt mijn vak en niet een hobby die je in een middagje leert. Ik wilde het  boek maken maar dan wel een met een professionele uitstraling en inhoud. Dat was ook precies de bedoeling van de uitgever.

Tijdens de lock-down ben ik hoofdstuk voor hoofdstuk gaan schrijven. Ik maakte nieuwe producten en probeerde de technieken weer uit zodat ik zo goed mogelijk de stappen kon laten zien en verwoorden. Ik heb van de uitgeverij alle vrijheid gekregen waardoor het helemaal mijn boek is geworden, van de tekst, styling tot de vormgeving. Er is rondom het boek een mooi team samengesteld met professionele fotograaf en vormgeefster, die allemaal op één lijn zaten.”

Zelf aan de slag!

Een belangrijke tip van Inge als jij wil starten met keramiek: “Ga sowieso op les om te leren draaien. Met alleen een boek of Youtube kan je heel veel tips krijgen en veel zien en na doen, maar ben je zelf lang onderweg voordat je de techniek goed onder de knie krijgt. In een les kan een professional je heel fijn, snel en persoonlijk vertellen wat je kan veranderen met je handpositie of druk, waardoor je het veel sneller en beter kan leren.”

Kleur Keramiek workshop

“Ik organiseer 2 tot 3 keer per jaar een lessenblok van wekelijkse lessen en dan begeleid ik meestal drie groepen cursisten. De lessen zijn bij mij thuis in het souterrain, waar ik zes draaischijven heb staan. Je komt makkelijk via de tuin naar binnen en in de zomer zetten we lekker de deuren open.  Daarnaast geef ik losse workshops zoals een tweedaagse of op locatie zoals afgelopen zomer waar ik 4 dagen in Friesland een  Zomerweek heb georganiseerd. De groepen splits ik in starters en gevorderden zodat iedereen genoeg aandacht krijgt.  Zeker de combinatie van de lessen, workshops en met mijn eigen keramiek aan de gang gaan vind ik erg leuk doordat ik mensen op deze manier kan enthousiasmeren en dingen kan leren.”

Zoals je in deze blog kan lezen, ben je bij Inge helemaal aan het juiste adres als je houdt van keramiek! Ben je benieuwd naar alle andere producten uit haar collectie die niet in deze blog te zien waren? Bezoek dan de shop van Kleur Keramiek of volg haar op social media. Ben jij niet alleen gek op keramiek maar kan je na het lezen van deze blog niet wachten om zelf aan de slag te gaan? Lees dan meer over de keramiek lessen en workshops van Inge op haar website en neem bij vragen persoonlijk contact met haar op via e-mail of social media.  

Hi, ik ben Nicole! Van jongs af aan al een creatieve duizendpoot met een groot hart voor handgemaakt. Het is dan ook mijn persoonlijke missie om handgemaakt meer op de kaart te zetten in Nederland. Er zijn zo veel unieke verhalen die schuilgaan achter de handgemaakte producten en de prachtige handen die deze producten maken. Verhalen die handgemaakt zo bijzonder maken en die het verdienen om verteld te worden. Vind jij het leuk om een kijkje te krijgen achter de schermen van creatief talent in Nederland? Volg ons dan ook zeker op social media.