Beginnen met papiersnijden
In deze blog hoop ik je aan te steken met mijn enthousiasme over papiersnijden (ook wel paper cutting genoemd). Ik vertel je meer over de fijnste paper cutting materialen, basis paper cutting technieken en laat je een leuk beginnersproject zien waarmee je kan uitproberen of papiersnijden ook iets voor jou is. Daarnaast stel ik je graag voor aan professionele Nederlandse paper cutting talenten die zeker het volgen waard zijn. Alle informatie uit deze blog hebben we ook verwerkt in een papiersnij tutorial zodat je alle informatie terug kan zien en kan lezen.
Inhoud
Oorsprong papiersnijkunst
Papiersnijkunst (ook wel paper cutting of kirigami genoemd) komt oorspronkelijk uit China, waar ook de oorsprong van papier naartoe terug geleid kan worden. Paper cutting is een kunstvorm waarbij je met een mesje snedes maakt in papier en hiermee een patroon of figuur te voorschijn laat komen. Het ontstaan van papier en papiersnijkunst gaan hand-in-hand en deze ambacht wordt dan ook al eeuwen lang beoefend.
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met paper cutting was tijdens mijn eerste reis in Zwitserland, toen ik mocht overnachten bij papiersnijdkunstenares Réhane Favereau. In Duitstalige landen wordt papiersnijkunst ook wel “Scherenschnitte” genoemd, waarbij prachtige landschappen en landelijke taferelen gedetailleerd uit zwart papier wordt gesneden. Vol bewondering heb ik de prachtige kunstwerken bij haar thuis bekeken en ik kon niet wachten om deze handwerktechniek te leren. Met tips van Réhane ben ik zelf aan de slag gegaan om papiersnijkunst onder de knie te krijgen.
Materialen voor paper cutting
Om te beginnen met papier snijden heb je niet veel dure materialen nodig. papiersnijkunst is daarom heel erg leuk om uit te proberen als je opzoek bent naar een nieuwe hobby. We hebben de belangrijkste en fijnste beginnersmaterialen voor papier snijden voor je op een rijtje gezet.
Papiersnijkunst patronen & boeken
Zie jij in onze papiersnijkunst inspiratie map op Pinterest de mooiste paper cutting werken voorbijkomen maar weet je zelf niet waar je moet beginnen? Verschillende papiersnijkunstenaars hebben prachtige patronen voor je bedacht en verzameld die je gelijk kan kopiëren en gebruiken. Mijn top 3 beste paper cutting boeken zijn Guide to papercutting van Paper Panda’s, Het papercut boek van Geertje Aalders en Bloom van Choi Hyang Mee.
In dit boek staan 20 hele fijne en mooie patronen voor beginners uitgelegd inclusief oefeningen en plaatjes om je te begeleiden.
Wil je liever een Nederlands boek? Dan is dit boek vol tips en tricks van de Nederlandse papiersnijkunstenares Geertje Aalders echt iets voor jou.
~ Choi Hyang Mee
Zelf hou ik enorm van floral art en dan is op papiersnij gebied dit boek een echte must have.
Paper cutting tools & materialen
Als beginner zijn dit de belangrijkste tools en materialen voor paper cutting:
Zelf vond ik het fijn om verschillende soorten mesjes te testen bij verschillende snedes in het papier. Daarbij vind ik tot nu toe het puntigste precisiemesje (mesje 11) eigenlijk altijd het fijnste om mee te werken. De scalpel van Sitna vind ik erg fijn in de hand liggen, het mesje zit ook stevig vast en is makkelijk te verwisselen. Bij deze scalpel zijn ook reserve mesjes meegeleverd. Dat is fijn, want een scherp mesje is heel belangrijk. Verwissel deze dus zodra je merkt dat je niet makkelijk meer door het papier heen snijdt.
Let bij het uitkiezen van papier op de dikte. Te dun papier scheurt te makkelijk en bij te dik papier is het maken van nette snedes lastiger. Papier tussen de 130g en 160g is daarom aan te raden. Onderzoek zelf welk papier je het fijnst vindt om te snijden. Ik vind zelf onder andere het tekenpapier van Folia erg fijn werken.
Wist je dat je ook andere materialen kan gebruiken om mooie snijkunstwerken mee te maken? Bekijk ook eens onze bladsnij tutorial!
Een snijmat zorgt voor een egale ondergrond tijdens het paper cutting en voorkomt beschadigingen. Het is belangrijk dat de snijmat zelfgenezend is zodat er geen groeven of snedes in de mat ontstaan. Ik heb zelf een grote snijmat van Westcott zodat ik nooit met mijn werk per ongeluk aan de zijkant van de snijmat blijf hangen, maar een kleinere snijmat is ook prima.
Paper cutting technieken
Voordat je begint met paper cutting zijn er een aantal basistechnieken die fijn zijn om te weten. Als voorbeeld heb ik onderstaand bloemsnijwerk gemaakt en leg ik stap-voor-stap alle technieken uit die nodig zijn om dit patroon uit het boek “Guide to papercutting” zo mooi mogelijk te snijden. Al deze technieken zijn ook te zien in de in de papiersnij tutorial.
Scalpel vasthouden
Voordat je begint is het fijn om te weten hoe de scalpel vasthoudt. Eigenlijk is dit heel simpel. Je houdt de scalpel vast zoals je een pen vasthoudt. Zorg dat het relatief dicht bij het mes zelf is zodat je veel controle hebt over je bewegingen. Zodra je gaat papier snijden hoef je niet hard op het papier te drukken. Ook hier geldt, druk ongeveer even hard op het papier als tijdens het schrijven met een pen. Als het mesje goed scherp is, maak je op deze manier mooie snedes zonder je papier te beschadigen.
Snij volgorde
Bij het voorbeeldpatroon in de papiersnijkunst tutorial snijden we de zwarte delen weg en blijft het oranje papier over. Om te bepalen wat je als eerst en wat je als laatste gaat snijden moet je goed naar het ontwerp kijken.
Neem nu als voorbeeld de hangende bloemen. Als je eerst de contouren van de bloemen zou snijden en daarna pas de details in de bloemen, dan is de kans groot dat je werk scheurt zodra je druk uitoefent om een snede in de bloem te maken. Begin dus altijd met de details en snij als laatste pas contouren zodat je werk zo lang mogelijk stabiel en solide blijft. De buitenkant van het ontwerp is dan ook altijd het aller laatste wat je wegsnijdt, dit houdt namelijk het ontwerp op z’n plaats.
Snij richting
Snij altijd naar je toe. Zo heb je de meeste controle over de richting van het mes. Beweeg het papier tijdens het snijden voorzichtig mee zodat je altijd naar je toe blijft snijden.
In het zwarte stuk van je ontwerp snijden is niet erg, dit gaat namelijk weg. Probeer daarom altijd, waar mogelijk, van het in mijn geval oranje deel weg te snijden richting het zwarte. Het is dan namelijk niet erg als je uitschiet.
Cirkels & details snijden
Probeer cirkels en scherpe bochten altijd in twee delen te snijden. Zo voorkom je dat je het papier te snel en ver moet draaien waardoor het papier beschadigd. Probeer in bochten het papier rustig mee te buigen zodat je altijd naar jezelf toe aan het snijden bent.
Ook de details kan je het beste in twee delen snijden. Lukt het je niet om de details zo klein te maken als in het ontwerp? Helemaal geen probleem! Niemand ziet bij het eindresultaat dat je de details net iets groter hebt gemaakt.
Papier restjes losmaken
Het kan voorkomen dat de snedes in een hoek niet goed bij elkaar aansluiten. Hierdoor komt het rest papier niet goed van je ontwerp los. Trek in dit geval nooit het rest papier los. De snede wordt dan niet netjes en je ontwerp kan zelfs scheuren. Maak in dit geval de snedes opnieuw totdat het restje papier loslaat.
Mini cirkels
Cirkels kunnen zeker als je gaat beginnen met papier snijden een hele uitdaging zijn. Hoe groter de cirkels zijn, hoe makkelijker dit is. Schrok jij al van die mini cirkels aan de rechterkant van het ontwerp? Deze gaan we niet met het mesje snijden, maar hier gebruiken we de passer voor. Draai hierbij je ontwerp om met de goede kant boven. Dit is dus de kant waar het patroon niet zichtbaar is. Gebruik hier de passer om gaatjes in je ontwerp te prikken. Zo komt overtollig papier door het prikken aan de achterkant van het werk terecht.
…. En misschien nog wel de belangrijkste techniek van al: Heb geduld! Probeer niet te haasten tijdens het papier snijden, probeer je hoofd lekker leeg te maken en gewoon simpel weg te genieten van het proces.
Eigen ontwerp
Heb jij de smaak helemaal te pakken? Ga dan aan de slag met een eigen ontwerp. Deze kaart was bijvoorbeeld mijn eerste eigen ontwerp en was echt onwijs leuk om te maken. We vinden het natuurlijk super leuk om te zien hoe jouw eerste papiersnijkunstwerk is geworden en zetten je graag in het zonnetje via social media. Ben jij daarom begonnen met papier snijden en deel jij jouw werk op social media? Vergeet @handwerkmarkt dan niet te taggen op Instagram of Facebook of gebruik #handwerkmarkt onder je post zodat we je makkelijk terug kunnen vinden!
Hopelijk zien we je papiersnijkunst snel voorbij komen en kunnen we je misschien zelfs welkomen als maker en verkoper op Handwerkmarkt.
Op Pinterest hebben we verder ook nog prachtige papiersnijkunst van makers over de hele wereld voor je verzameld om inspiratie op te doen. Let wel op! Wil jij jouw creaties delen op social media? Verwijs dan altijd naar de maker van het patroon zodat ze de waardering krijgen die ze verdienen. En wil jij je handgemaakte producten ook echt verkopen? Zorg dan dat je alleen inspiratie opdoet van andere makers en niet hun designs 1-op-1 overneemt. Gebruik je creativiteit om je eigen stempel op je creaties te drukken.
Nederlandse papiersnijkunst talenten
Wil je na het lezen van deze blog en het zelf oefenen aan de hand van de tutorial echt professionele stappen maken met paper snijden? Dan wil ik je graag voorstellen aan de drie professionele papiersnijkunstenaars Studio Colliejoelie, Whispering paper en Geertje Aalders die je allemaal op hun eigen manier verder kunnen helpen.
“Ik ben paper artist Karin het gezicht achter Studio Cooliejoelie. Ik tover oude papiere ambachten om tot een hedendaagse versie. Ik maak werk in opdracht en geef paperart workshops.”
“Al sinds 2012 maak ik onder de naam Whispering Paper papiersnijkunst voor klanten wereldwijd. Naast het op maat gemaakte werk verkoop ik ook producten, zoals kaarten en keramiek met een ontwerp van een van mijn papercuts. Ook mijn DIY pakketten en online workshops zijn erg populair.”
Geertje bundelde al haar kennis en tips in een fijn boek om te beginnen met papiersnijden. Haar werken kan je naast dit boek ook terugvinden in de Flow, waar zij vaak de cover ontwerpt. Volg deze topper op social media om niks meer van haar toffe papiersnij projecten te missen.
Disclaimer affiliate linken
We maken in deze blog gebruik van affiliate. Dit houdt in dat wij een kleine vergoeding krijgen als je via de linken in de blog een product koopt. Dit kost voor jou niks extra, maar zorgt ervoor dat we meer van deze video’s en blogs kunnen blijven maken. De producten die we aanraden zijn niet gesponsord. Wij raden alleen producten aan vanuit onze eigen ervaring dus dit beïnvloed onze productbeoordelingen niet.